De ragdoll

Ben je op zoek naar een zeer sociale, liefdevolle, aanhankelijk kat? Dan zou de Ragdoll wel eens heel goed in jullie gezin kunnen passen! Het is niet zomaar dat een Ragdoll veelal vergeleken wordt met een hond. Ze zijn ontzettend vriendelijk, intelligent en hangen aan hun mensen.

Ze zijn heel sociaal. Ze willen liefst altijd overal bij betrokken worden en houden er niet van om alleen thuis te zijn. Om deze reden heeft het onze voorkeur dat onze kittens per twee verhuizen of dat er reeds een soortgenootje in dezelfde leeftijdscategorie aanwezig is.

De Ragdoll is rustig, zachtaardig en heeft een volgzaam temperament. Hij is een mensenkat die graag in een zachte stem met je praat. Omwille van zijn rustig temperament kan hij goed overweg met andere katten, andere dieren, volwassenen, kinderen en vindt het wonen in een appartement niet erg.

De Ragdoll wordt niet echt gezien als een kat die altijd op de schoot komt zitten, echter zijn er Ragdolls genoeg die dat wel graag doen. Maar, meestal vind je de Ragdoll achter je op de rugleuning van de bank of tegen je aanliggend, bovenop het keyboard van je computer, op de stoel naast je, in een decoratief mandje op de tafel, aan het voeteinde van je bed.

De Ragdoll is een intelligente kat die je allerlei trucjes kan leren. De Ragdoll houdt heel zijn leven van spelen. Hij is een erg nieuwsgierige kat en komt vaak kijken wat je aan het doen bent.
Dan ligt hij daar waar hij je goed kan observeren.

Kortom, waar jij bent daar vind je jouw Ragdoll.

De Ragdoll is groot, heeft een lang lichaam en is stevig gebouwd. Hij heeft een brede gespierde borst die even breed is als zijn gespierde achterkant. Zijn botten zijn middelzwaar. Zijn hoofd is middelgroot en is wigvormig. Tussen de oren is de schedel vlak. Het voorhoofd heeft een lichte curve. De neus heeft op 2/3 van zijn lengte een lichte verandering in richting zonder een stop. De Ragdoll heeft grote ovalen ogen die iets schuin geplaatst zijn. Hoe blauwer hoe liever maar wel in harmonie met de kleur van de vacht. De oren zijn middelgroot en breed aan de basis, en hebben afgeronde topjes. Ze staan lichtjes naar voor gekanteld. Vanaf de zijkant gezien staat de buitenhoek van het oor en de buiten ooghoek op één lijn.

De vacht is zacht koel en voelt als zijde aan. De vacht is het langst in de nek en op de schouders. Het ligt vlak tegen het lichaam aan en beweegt mee met de bewegingen met de kat. Wanneer ze bewegen ‘breekt’ de vacht. Op de rug is het haar het kortst en wordt langer op de flanken. De haren op de achterpoten zijn lang. In de winter ontwikkelen Ragdolls een weelderige volle kraag. De vacht is meestal gemakkelijk te onderhouden en een wekelijkse kam beurt is vaak voldoende.

De poten van de achterhand staan hoger dan de voorpoten. Daardoor lijken ze op de achterhand hoger te staan. Ze hebben grote ronde voeten met lange plukken haar tussen de tenen en de kussentjes.

De staart is lang en rijkt tot de schouders. Ze hebben een pluimstaart met een weelderige beharing

Ragdolls zijn langzame groeiers en zijn meestal pas rond de leeftijd van 3 à 4 jaar uitgegroeid en uitgekleurd. De volwassen katten wegen meestal tussen de 4 en de 9 kg.

Bij het beoordelen van de kleuren dient rekening gehouden te worden dat de Ragdoll tot 3 jaar doorkleurt.

Binnen de Ragdoll kennen we 4 soorten Ragdolls

De Pointed Ragdolls (cscs)
De traditionele kleurtekening van de Ragdoll is de colourpoint. Dit vechtpatroon zie je bijvoorbeeld ook bij de Siamees en de Heilige Birmaan. Een colourpoint heeft een lichte vacht gecombineerd met donkere points. De oren, snoet, voetjes en staart zijn donker van kleur. De vacht is halflang en zijdezacht en bestaat voornamelijk uit lange dekharen met zo goed als geen neiging tot klitten.

Traditionele Ragdoll kittens worden volledig wit geboren en beginnen langzaam hun kleur te krijgen tussen de 4 en 14 dagen oud. En volwassen Ragdolls hebben een duidelijk contrast tussen de points en het lichaam. De traditionele Ragdoll wordt geboren met blauwe ogen en behoudt in meer of mindere mate, intense blauwe ogen.

6 maanden

De Mink Ragdolls (cbcs)
Mink Ragdolls hebben een dikkere, pluchere vacht dan traditionele Ragdolls, vaak met een extreem pluche staart. De vacht van een mink is gladder en veel zachter dan traditionele Ragdolls. Minks hebben een rijkere, meer in het oog springende vacht dan traditionele Ragdolls. Mink Ragdolls worden geboren met hun vachtkleur. Minks zijn pointed (donkere oren, snoet, voetjes en staart), maar hun lichaamskleur is donkerder dan traditionele Ragdolls. Minks hebben meestal aquakleurige ogen (zeeblauwgroen) in plaats van de blauwe ogen die de traditionele Ragdolls hebben. Aqua-ogen kunnen variëren van blauw met een klein vleugje groen tot bijna volledig groene ogen, maar de meest voorkomende is een zeer egaal blauwgroen.

De Sepia Ragdolls (cbcb)
Sepia Ragdolls zijn aanzienlijk donkerder gecoat dan hun mink Ragdoll-broers en zussen. Sepia Ragdolls hebben de dikste en zachtste vachten van alle pointed Ragdolls. Sepia’s zijn pointed (donkere oren, snoet, voetjes en staart), maar hun lichaamskleur is donkerder dan traditionele en minks. Waar mink Ragdolls meestal alleen aquakleurige ogen hebben, kunnen sepia Ragdolls groen, goud, blauw, aquablauw of een regenboog van andere oogkleuren hebben. De meest voorkomende oogkleur bij sepia Ragdolls is aqua of groen.

De Solid Ragdolls (C)
Solid Ragdolls zijn de donkerste en meest contrastrijke van alle Ragdolls. Sepia, mink en traditionele Ragdolls zijn allemaal pointed en hebben verschillende kleurschakeringen door hun vacht; d.w.z. donkerdere oren, snoet, voetjes en staart. Een solid heeft deze variatie niet. Solid Ragdolls hebben een zeer zachte, dikke pluche vacht, vergelijkbaar met mink- en sepia Ragdolls. Solid Ragdolls kunnen groen, goud, blauw, aquablauw of een regenboog van andere oogkleuren hebben, maar hebben meestal groene of gouden ogen. In tegenstelling tot wat soms gezegd wordt, is de solid Ragdoll geen nieuwe variëteit en ook geen nieuw ’type’ Ragdoll. Solid Ragdolls zijn er altijd al in beperkte mate geweest vanaf het begin van het Ragdoll ontstaan.

Traditioneel, mink en sepia Ragdolls’ kleur wordt steeds dieper en donkerder naarmate ze ouder worden, totdat ze tot 3 jaar oud zijn. Solide Ragdolls worden geboren met een volledige kleur, en ze worden niet donkerder of lichter naarmate ze ouder worden, hun vachtkleur blijft hetzelfde.

Verschillende patronen

Colorpoint (gekleurde points), Mitted (witte wantjes aan de voorste pootjes, witte laarsjes aan de achterpootjes, witte kin en hals) en Bicolor (omgekeerde “V” in het gezicht, wit op alle benen, kin en hals), en Lynx (ook wel tabby genoemd; tijgerstreepjes).

v