Reu of teef

U bent eruit u wilt een berner sennenhond, maar nu ….een reu of teef?

Reu Teef

gewicht Reu 38-50 kilo Teef 36-48 kilo

schofthoogte Reu 64-70 cm Teef 58-66 cm

Of u nu een teef boven een reu verkiest of andersom heeft meestal te maken met een persoonlijke kwestie. Daarentegen zijn er echter wel lichamelijke- en gedragsverschillen tussen een reu en een teef. Een reu en een teef hebben beide voor- en nadelen. Hoe men deze voor- en nadelen tegen elkaar afweegt is bij ieder persoon weer anders.

Mocht u op dit moment absoluut geen idee hebben wat het juiste besluit zal zijn, dan zul je de kenmerken van beide twee tegen elkaar moeten afwegen en zodoende tot een conclusie moeten komen.

Loopsheid bij een teef

Teven worden twee keer in het jaar loops en deze periode duurt 21 dagen, tijdens deze periode verliest de teef bloed, dit kan echter veel of weinig bloed zijn. Is de teef niet gesteriliseerd? Dan raad ik u aan om tijdens de loopsheidperiode de hond niet los te laten lopen om dekking te voorkomen.

Sterilisatie teef

Verder raad ik u aan om de teef te steriliseren wanneer u niet van plan bent een nestje te maken, omdat sterilisatie enorme gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. De kans op bijvoorbeeld melkkliertumoren (borstkanker) is een stuk kleiner wanneer u de teef vroegtijdig laat steriliseren.

De kosten voor het steriliseren, varieren tussen de 180 en 400 euro

Overige kenmerken van teven

Teven kunnen onderdaniger zijn dan reuen, maar is ook sterk afhankelijk van baas en karakter. En verder zijn teven dikwijls iets kleiner en lichter dan reuen. Ook is de vacht vaak wat korter.

Reu

Wanneer u kiest voor een reu, dan moet u rekening houden met het feit dat reuen doorgaans groter, zwaarder, dominanter zijn dan teven, maar is een teef loops is ze ook dominant en vaak ook nog dwars. Naar mijn mening is vooral de opvoeding en duidelijkheid die er voor zorg hoe een hond is, en daardoor ook hoe dominant een reu of teef is.

Verder is het zo dat bij het uitlaten reuen de neiging hebben om vaak kleine beetjes te urineren, dit is wel af te leren maar kost wat tijd, ook niet iedere reu doet dit.

Wilt u de reu niet gebruiken voor de fok dan raad ik u aan om de reu te castreren. Het castreren van een reu zitten niet direct gezondheidsvoordelen aan verbonden, zoals bij een teef, maar de hond kan dan in ieder geval geen teef meer onverhoopt drachtig maken. En wordt daar over het algemeen veel rustiger van.

Kosten varieren tussen de 90 en 150 euro.

Conclusie Reu of Teef kiezen

Het besluit is natuurlijk geheel aan u, maar het verstandigste is om wat u ook kiest een puppy en vervolg cursus te doen. Daar leert u goed om te gaan met u pup en zijn of haar gedrag. Want opvoeden is het lastigst maar ook het belangrijkste voor een fijne hond in huis.