Socialisatie

Door de juiste socialisatie ontwikkelt een kitten een groter aanpassingsvermogen waardoor het minder risico loopt op het ontwikkelen van stress, angsten en agressie. Maar ook minder kans op later probleemgedrag. Wist je dat dit zich vaak pas voordoet op latere leeftijd, wanneer een kitten de leeftijd van 1,5 jaar bereikt?. Dankzij goede socialisatie kunnen de toekomstige baasjes ook belangrijke fysieke handelingen bij de kat gemakkelijker uitvoeren met minimale stress, voor beide partijen.

Goede socialisatie wordt vaak onderschat. Het is een intensief proces welke cruciaal is in bepaalde tijdperiodes (0-7 weken en 8-14 weken) waarin het kitten groeit.

Maar, ook de zwangerschap van mama speelt een rol. Wanneer zij ziekte en/of overmatig stress tijdens de dracht ervaart en/of slechte (en niet voldoende juiste) voeding gedurende deze periode krijgt, zullen de kitten s (later) mogelijk minder goed met stress om kunnen gaan. Ondervoeding tijdens de dracht maakt zelfs dat kittens minder snel en goed kunnen leren en zij hebben een grotere kans op het ontwikkelen van agressie naar andere katten.

katten benodigheden
 • Voldoende schuilplekken
 • Voldoende hoogtes
 • Voldoende krab plekken
 • Voldoende voeding
 • Voldoende drinkplekken
 • Jaagmogelijkheden
 • Milde hersenwerkjes/voerpuzzels
tijdens de dracht/opgroei periode
 • Veilige plek voor kittens en mama poes
 • Aangepaste kattenbak
 • Kleine hoogtes
 • Enkele eet plekken
 • Enkele drink plekken
 • Schuilplekje(s)
 • Afwisseling van speeltjes
0-2 weken

Dit is de zogenaamde neonatale periode. Kittens zijn zich nog niet volledig bewust van hun omgeving. Toch zijn handelingen nu al van groot belang. Vanaf 2 weken begint de omgeving actief invloed te hebben op het kitten. Kittens worden zich nu bewust van hun omgeving en gaan hen zintuigen ontwikkelen.

2-7 weken

Dit is dé periode dat kittens alles “moeten” leren. Al hun ervaringen in deze periode hebben de grootste impact op het latere gedrag van het kitten. Van het ervaren van verschillende ondergronden onder hun schattige pootjes tot diverse aanrakingen, handelingen, geluiden, geuren, mensen, prikkels van verschillende kattenattributen, verschillende krabmaterialen (karton, kokos, sisal), speeltjes en mild hersenwerk, andere dieren en voeding.

Je kunt je dus voorstellen wanneer een fokker full time werkt er weinig tijd in de meest efficiënte en cruciale socialisatie gestopt kan worden..

Bijna 3 weken oud en kijk ze al eens ondernemend zijn. De kleintjes mogen bijna naar de woonkamer verhuizen.

Nu hebben wij niet alles in huis aanwezig om kittens kennis mee te laten maken, zoals bijvoorbeeld het geluid van een huilende baby, sirenes, vuurwerk. Dus wat doen we dan? Wij zetten Youtube aan op onze telefoon en plaatsen die op verschillende plekken

5 weken oud nu mogen ze lekker de woonkamer en keuken ontdekken. Maximaal genieten voor zowel de kleintjes als voor ons :).

8-16 weken In deze periode van socialisatie gaan we verder met het eerste socialisatieproces. Zo leren ze te spelen op de juiste manier, wennen aan een tuigje, reismand, tanden poetsen, ogen, oren en mond bekijken, etc.

Onder correct spelen wordt verstaan dat je het kitten nooit met je handen laat spelen, dat je een time-out invoert bij te wild spelen, de kittens krijgen nu al voldoende prooitjes en afwisseling aangeboden. En ook leren kittens onderling het sociale spel juist te ontwikkelen en correct om te gaan met signalen van nestgenootjes.

Een goede ‘match’

In de leeftijd van 9 weken kunnen we goed zien welke kittens onafscheidelijk zijn van elkaar. Hen laten we dan het liefst als ‘bonded pair’ verhuizen. Uiterst mensgerichte kittens vragen enorm veel aandacht en kunnen dus niet geplaatst worden bij mensen die vele uren van huis weg zijn. Onder andere om deze redenen laten wij de toekomstige baasjes van onze kittens pas rond de leeftijd van 9-10 weken op bezoek komen.