socialiseren

Een pup die u bij ons ophaalt is als het goed is nieuwsgierig en ondernemend. Om er voor te zorgen dat hij dat de rest van zijn leven blijft is een goede socialisatie noodzakelijk. Wist je dat een puppy tot hij ongeveer 12 weken oud is nieuwsgierig zal reageren op nieuwe dingen, en na die leeftijd meer angst gaat ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om u nieuwe pup mee te nemen naar zoveel mogelijk verschillende situaties. Als een pup bepaalde situatie niet gezien heeft als hij jong is zal het moeilijk zijn om hem er later aan te laten wennen. Vergelijk het met hoe kinderen als ze jong zijn onze taal zo oppikken, maar wij als volwassennen moeten ploeteren om ons verstaanbaar te maken in een vreemde taal. Na die eerste twaalf weken ben je echter niet klaar. Omdat de pup dan leert wat angst is zal hij ook op bekende dingen bang kunnen reageren. Door hem ook dan overal mee naar toe te nemen zal hij echter leren dat het allemaal wel mee valt en opgroeien tot een zeker hond

Maar hoe zorgt u voor een goede socialisatie? Let bij het introduceren van nieuwe dingen goed op je pup, misschien vindt hij het verschrikkelijk om doodgeknuffelt te worden door dat schattige kindje. U wilt natuurlijk niet dat hij nu slechte ervaringen op doet. Het is verstandig om u puppy zelf te laten bepalen op welke afstand hij zich veilig voelt. Kruipt hij erg tegen u been aan, gaat het staartje omlaag of begint hij zelfs te trillen, maak dan je afstand tot hetgeen je pup eng vindt groter. Een leuke manier om kinderen in contact te laten komen met je puppy is door hun een snoepje aan je pup te laten geven. Dan voorkom je overmatig knuffelen en krijgt je puppy meteen een goed gevoel bij kinderen.

Waar moet u aan denken, het is handig om voor u een afstreep lijstje te maken zodat u niets vergeet. Socialisatie is tot op zekere zin persoonlijk, zo vinden bijvoorbeeld sommige mensen het belangrijk dat een hond ook mee kan in een boot. Maar houd wel in uw hoofd dat het beter is om u puppy te veel te leren dan te weinig, als u bijvoorbeeld nu nooit met de trein gaat kan dat in de toekomst veranderen. Een gezonde hond kan meer dan 10 jaar oud worden, dus u heeft meer dan genoeg tijd om te genieten van de moeite die u er nu in steekt. De standaard dingen waar eigenlijk iedere hond mee gesocialiseerd zou moeten worden zijn: vreemde mensen, vreemde geluiden, andere plaatsen, andere honden, en verkeer.

Verschillende plaatsen

U pup zal snel aan jullie huis wennen, maar hoe meer plaatsen je puppy ziet, hoe flexibeler hij wordt. Het is goed om mensen thuis uit te nodigen zodat u pup er aan went dat dat normaal is, maar het zeker ook goed om bij andere mensen thuis te komen. Zo went u puppy aan de geuren van andere huizen en leert hij zich ook daar veilig te voelen. Er zijn winkelcentra waar puppies welkom zijn, als er een bij u in de buurt is, is dit ook een heel leerzame plaats. En anders is er voor de deur van een supermarkt ook vaak veel te beleven. De markt is erg druk, dus sleep je puppy niet meteen mee naar het midden. Maar rustig aan samen naar de markt kijken en over een rustig gedeelte lopen is ook erg goed. Neem hem behalve naar het park ook eens mee naar het bos en het strand. Dat zijn meteen mooie locaties om een cafétje in te gaan omdat u puppy dan al een beetje moe is. Veel kinderboerderijen vinden het prima als u u hond mee neemt, vraag het wel even van te voren. En tenslotte zijn schoolpleinen ook een favoriete locatie om langs te lopen.

Mensen

Denk bij vreemde mensen aan mensen van alle leeftijden, kinderen zijn anders dan volwasenen, maar hele oude mensen bewegen weer heel anders. Mensen met een geestelijke of fysieke beperking kunnen ook heel anders over komen op een puppy. Let op verschillende soorten kleding, in de zomer zullen bijvoorbeeld niet zo veel mensen een muts en sjaal dragen, maar ooit wordt het winter. Ook andere accessoires moeten niet vergeten worden, zoals de kinderwagen, rolschaatsen of een skateboard. En vergeet tenslotte mensen met verschillende huidskleuren niet.

Geluiden

Geluiden kunnen gedeeltelijk aangeleerd worden met behulp van speciale cd’s voor honden. Begin met een laag volume en draai het langzaam omhoog. Zet de cd alleen aan als je tijd hebt en speel met je puppy terwijl hij draait. Oefen ook niet altijd in dezelfde kamer, zet bijvoorbeeld de radio ook eens in de tuin. Door je puppy veel mee te nemen naar buiten hoort hij ook van alles. Als je pup het niet erg vind en daar niet te zwaar voor is kun je hem zelfs gedeeltes van de tijd dragen, zodat u wat verder komt en zo weer andere dingen ziet en hoort.

Andere honden

Veel mensen gaan naar een puppycursus zodat hun pup in contact komt met andere hondjes. Dit is een goed begin, maar van het spelen met volwassen honden kan een puppy nog meer leren. Het voordeel van volwassen honden is dat ze vaak de hondentaal goed beheersen en hem dus ook goed aan de pup over kunnen dragen. Een ander voordeel dat vaak vergeten wordt is dat ze voorzichtiger zijn dan jonge honden. Maar als u hem altijd optilt als je grote honden ziet kan hij er een angst voor gaan ontwikkelen. Door hem met rustige oudere honden om te laten gaan kun hem dan leren dat grote honden helemaal niet eng zijn. Vraag bij twijfel even aan de baasjes, maar let ook als zij positief zijn zelf goed op. Voor agressie hoeft u meestal niet zo bang te zijn, want dat zal de baas meestal zelf goed aangeven. Hou er wel rekening mee dat het een pup is en dus niet te lang mag spelen.

Verkeer

Vergeet tenslotte het verkeer niet. Als u het geluk hebt om direct aan een hondenlosloop gebied te wonen kan het soms toch slim zijn om een rondje door de wijk te maken zodat hij auto’s en fietsers ziet. Neem hem mee naar het station en ga als dat goed gaat eens een trein is. Neem hem mee met de bus. En gebruik de auto om naar leuke nieuwe plekjes te gaan.
Socialiseren is veel werk, maar ook heel leuk om te doen. U en u pup zullen allebij heel dankbaar zijn als je hem op tijd geleerd hebt hoe onze mensenwereld in elkaar zit.